Striebro, mosadz či chirurgická oceľ: Ako si vybrať materiál šperku?

Materiálov, z ktorých sa šperky vyrábajú je mnoho. U nás nájdete šperky primárne z troch populárnych materiálov: striebra 925/1000, mosadze a z chirurgickej ocele. Všetky tri materiály pritom ponúkame so 14 alebo 18-karátovým pozlátením. Ako sa ale v týchto materiálov vyznať? Prinášame vám ich základné vlastnosti.

Striebro 925/1000

Striebro je veľmi populárny drahý kov. Ide o zliatinu, ktorá pozostáva z 92,5 percent čistého striebra a prímesy iného kovu, najčastejšie medi. Keďže striebro je samé o sebe veľmi mäkké, práve táto prímes zaručuje jeho pevnosť, odolnosť a výdrž. Charakterizuje ho lesklosť, a to je aj dôvod, prečo je vo svete šperkov tak obľúbené. Na rozdiel od zlata má aj prijateľnú cenu.

Striebro, podobne ako iné drahé kovy ako zlato či platina, podlieha na Slovensku Puncovému zákonu, a preto je ho od určitej gramáže potrebné puncovať vlastnou zodpovednostnou značkou. Aj naše striebro je puncované v zmysle zákona. Pred puncovaním prebieha aj chemická analýza striebra, podľa ktorej sa určí presné zloženie kovu a jeho vhodnosť na predaj v našej krajine. Naše strieborné šperky sú pozlátené 14k, 18k zlatom alebo ružovým zlatom.

 Mosadz

Mosadzné šperky s pozlátením sa v Pandorinej skrinke tešia veľkej popularite a milujú ich šperkári po celom svete, najmä pre prirodzený zlatý odtieň tohto materiálu. Ide o zliatinu primárne medi a zinku, pričom pomer týchto materiálov určuje, či bude odtieň mosadze viac do červena alebo do zlata. Mosadz, podobne ako striebro, podlieha oxidácii, je preto dôležité vedieť, ako sa o jednotlivé materiály šperkov správne starať. Naše mosadzné šperky sú pozlátené 18k zlatom.

Chirurgická oceľ

Chirurgická oceľ, ktorá sa využíva v šperkárstve, je hypoalergénna, je teda skvelou voľbou pre ľudí s citlivou pokožkou. Je nehrdzavejúca, odolná voči vonkajším vplyvom, teda aj korózii, na rozdiel od striebra či mosadze. Skvelou vlastnosťou chirurgickej ocele je pevnosť, odolná je teda aj voči mechanickému poškodeniu. Naše šperky z chirurgickej ocele sú pozlátené 18k alebo ružovým zlatom.