Správna starostlivosť o šperky

Ako dosiahnuť, aby vaše šperky vydržali dlhý čas a nestratili na kvalite? Základom je ovládať jednoduché pravidlá správnej starostlivosti o šperky.

Skladovanie alfa i omega

Ak ste si kúpili šperk v Pandorinej skrinke, je veľmi pravdepodobné, že ste siahli po pozlátenom striebre, chirurgickej oceli či mosadzi. Na skladovanie sú najnáročnejšie šperky zo striebra, ktorého prirodzenou vlastnosťou je oxidácia, ktorá sa prejavuje sčernením kovu. To si mnohí ľudia zamieňajú s nepravosťou kovu či s jeho nedostatočnou kvalitou, opak je však pravdou - ide o proces, ktorému sa úplne zabrániť nedá. Vieme ho však spomaliť.

NÁŠ TIP! Strieborné šperky skladujte v uzavretej krabičke určenej na šperky, napríklad zo zamatu či inej jemnej látky. Skladovať ich môžete aj v špeciálnych vrecúškach. Skladujte ich v tme a suchu, snažte sa, aby sa nedotýkali. Čokoľvek robíte, neskladujte ich len tak, voľne na vzduchu.

S kozmetikou sa nekamarátia

Keďže sú všetky pozlátené šperky veľmi citlivé na chemikálie či kozmetiku, aby si zachovali svoju krásnu zlatú farbu a lesk, musíte zabrániť ich styku s čistiacimi prostriedkami, rôznymi krémami, sérami a parfumami. Odporúčame preto, aby ste si prstene dali pri čistení domácnosti dolu. Šperky si nasádzajte ako posledné - po nanesení krému, mejkapu či voňavky a oddych im dajte aj počas kúpania či sprchovania sa. V prípade, že ste si zakúpili strieborný šperk bez pozlátenia či kamienkov, ten si počas krátkej sprchy dávať dolu nemusíte.

Strieborným šperkom taktiež nevyhovuje slaná či chlorová voda a poškodiť ich môže aj pot. Je preto vhodné skladať si ich pred športovou aktivitou či kúpaním sa napríklad v bezéne či v mori. V neposlednom rade vám odporúčame sa vyvarovať spánku so šperkami na tele. Riskujete tak ich poškriabanie, prípadne roztrhanie alebo podráždenie pokožky.